De standaard technische instellingen die u meteen moet uitschakelen

Er is een pakkend gezegde dat de ronde doet met een waardevolle les over onze persoonlijke technologie: The devil is in the defaults.

Het gezegde verwijst naar de standaardinstellingen die technologiebedrijven diep in de apparaten, apps en websites die we gebruiken, inbedden. Deze instellingen zorgen er doorgaans voor dat we gegevens over onze activiteiten en locatie delen. We kunnen meestal afzien van deze gegevensverzameling, maar de bedrijven maken de menu’s en knoppen moeilijk op te merken, waarschijnlijk in de hoop dat we ze niet meteen aanpassen.

Apple, Google, Amazon, Meta en Microsoft willen over het algemeen dat we een aantal standaardinstellingen aan laten staan, zogenaamd om hun algoritmen te trainen en bugs op te sporen, waardoor hun producten gemakkelijker te gebruiken zijn voor ons. Maar onnodig delen van gegevens is niet altijd in ons belang.

Dus bij elk technisch product dat we gebruiken, is het belangrijk om de tijd te nemen om de vele menu’s, knoppen en schakelaars door te nemen om de gegevens die we delen te verkleinen. Hier is een gestroomlijnde gids voor veel van de standaardinstellingen die ik en andere technische schrijvers altijd veranderen.

Met iPhones kunnen gebruikers de instellingen-app openen en het privacymenu openen om te wijzigen hoe ze gegevens delen over het gebruik en de locatie van hun app.

  • Selecteer Tracking en schakel Apps toestaan ​​om trackingverzoeken uit te schakelen. Dit vertelt alle apps om geen gegevens met derden te delen voor marketingdoeleinden.

  • Selecteer Apple Advertising en schakel Gepersonaliseerde advertenties uit, zodat Apple geen informatie over u kan gebruiken om gerichte advertenties weer te geven in de App Store, Apple News en Stocks.

  • Selecteer Analyse en verbeteringen en schakel iPhone-analyse delen uit om te voorkomen dat de iPhone apparaatgegevens naar Apple verzendt om zijn producten te verbeteren.

  • Selecteer Locatieservices, tik op Systeemservices en schakel iPhone Analytics en Routing & Traffic uit om te voorkomen dat het apparaat geodata deelt met Apple om Apple Maps te verbeteren.

Google-producten, waaronder Android-telefoons en webservices zoals Google Zoeken, YouTube en Google Maps, zijn gekoppeld aan Google-accounts en het configuratiescherm voor het aanpassen van gegevensbeheer bevindt zich op de website myactivity.google.com.

  • Voor alle drie de categorieën – Web- en app-activiteit, Locatiegeschiedenis en YouTube-geschiedenis – stelt u automatisch verwijderen in om activiteit ouder dan drie maanden te verwijderen. Op deze manier verwijdert Google in plaats van een permanente registratie van elke zoekopdracht items die meer dan 90 dagen oud zijn. Op korte termijn kan het nog steeds nuttige aanbevelingen doen op basis van recente zoekopdrachten.

  • Een bonustip voor Android-telefoons komt van Ryne Hager, een redacteur van de technische blog “Android Police”: nieuwere versies van Android bieden mensen de mogelijkheid om een ​​geschatte locatie te delen in plaats van hun precieze locatie met apps. Voor veel apps, zoals weersoftware, zou het delen van geschatte gegevens de juiste keuze moeten zijn, en precieze geogegevens zouden alleen moeten worden gedeeld met software die dit nodig heeft om correct te werken, zoals kaarten-apps.

De belangrijkste instellingen van Meta zijn te bereiken via de privacy checkup tool in het instellingenmenu. Dit zijn enkele belangrijke aanpassingen om snuffelen door werkgevers en marketeers te voorkomen:

  • Voor ‘Wie kan zien wat je deelt’, selecteer je ‘Alleen ik’ voor mensen met toegang tot je vriendenlijst en pagina’s die je volgt, en selecteer ‘Vrienden’ voor wie je verjaardag kan zien.

  • Kies bij ‘Hoe mensen je kunnen vinden op Facebook’ voor ‘Alleen ik’ voor mensen die je kunnen opzoeken via e-mail of telefoonnummer.

  • Schakel voor ‘Uw advertentievoorkeuren op Facebook’ de schakelaars uit voor relatiestatus, werkgever, functietitel en opleiding. Op deze manier kunnen marketeers geen gerichte advertenties weergeven op basis van deze informatie.

Amazon biedt enige controle over hoe informatie wordt gedeeld via zijn website en producten zoals Alexa- en Nest-camera’s. Er zijn twee instellingen die ik ten zeerste aanraad om uit te schakelen:

  • Amazon lanceerde vorig jaar Amazon Sidewalk, een programma dat nieuwere Amazon-producten automatisch internetverbindingen laat delen met andere apparaten in de buurt. Critici zeggen dat Sidewalk deuren kan openen voor slechte acteurs om toegang te krijgen tot de gegevens van mensen.

    Om het uit te schakelen voor een Echo-luidspreker, open je de Amazon Alexa-app en tik je op Meer rechtsonder in het scherm. Tik in de instellingen op Accountinstellingen, kies Amazon Sidewalk en zet Sidewalk in de uit-stand.

    Tik voor een Ring-camera in de Ring-app op het pictogram met drie lijnen in de linkerbovenhoek en tik vervolgens op Control Center. Tik op Amazon Sidewalk en schuif de knop naar de uit-positie.

  • Op de website van Amazon worden sommige boodschappenlijstjes – zoals items die op een verlanglijstje staan ​​– standaard met het publiek gedeeld, wat informatie kan onthullen. Ga naar de pagina Uw lijsten en stel elke boodschappenlijst in op privé.

Windows-pc’s worden geleverd met een groot aantal instellingen voor het delen van gegevens die standaard zijn ingeschakeld om Microsoft, adverteerders en websites te helpen meer over ons te weten te komen. De schakelaars om die instellingen uit te schakelen, zijn te vinden door het instellingenmenu te openen en op Privacy en beveiliging en vervolgens op Algemeen te klikken.

Toch heeft de slechtste standaardinstelling op Windows mogelijk niets te maken met privacy. Telkens wanneer Kimber Streams, een Wirecutter-editor, nieuwe laptops test, is een van hun eerste stappen om het geluidsmenu te openen en Geen geluiden te selecteren om de vele vervelende klokken te dempen die worden afgespeeld wanneer er iets misgaat met Windows.

Leave a Comment